Χειμερινό αλλά και θερινό τουριστικό θέρετρο


Λέγεται ότι τα Τρίκαλα (Τρία Καλά) πήραν την ονομασία τους από αυτά τα τρία χαρακτηριστικά!!!

- Καθαρός Αέρας
- Κρυστάλλινα Νερά
- Καλό Κρασί


Τα Τρίκαλα βρίσκονται σκαρφαλωμένα στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους ΚΥΛΛΗΝΗ (σημερινή ονομασία ΖΗΡΕΙΑ), σε υψόμετρο 900-1.100 μέτρων και σε απόσταση από τη θάλασσα (ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ) μόλις 27 χιλιομέτρων και από την ΑΘΗΝΑ 145 χιλιόμετρα.

Ο επισκέπτης παίρνοντας από το Ξυλόκαστρο το δρόμο προς Τρίκαλα και ταξιδεύοντας δίπλα από το ποτάμι Σύθας του οποίου τα νερά κυλούν ανάμεσα σε ιτιές και πλατάνια θα φτάσει πρώτα στα Κάτω Τρίκαλα, αφού θα έχει απολαύσει μια πανέμορφη διαδρομή πλούσια σε βλάστηση. Τα Κάτω Τρίκαλα (900 μέτρα υψόμετρο) είναι η συνέχεια της αρχαίας Κώμης «ΜΥΣΑΙΟΝ» από την εποχή της ακμής της αρχαίας Πελλήνης.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της συνοικίας αυτής είναι η πλατεία με τα δύο αιωνόβια πλατάνια. Συνεχίζοντας την ανάβασή του ο επισκέπτης σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα Κάτω Τρίκαλα και σε υψόμετρο 1.050 μέτρων θα βρει τα Μεσαία Τρίκαλα, τα οποία γνωρίζουν αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη. Τέλος ο επισκέπτης σε μικρή απόσταση από τα Μεσαία θα συναντήσει τα Άνω Τρίκαλα (1.100 μέτρα υψόμετρο), τα οποία από την εποχή που εγκαταστάθηκε εκεί η οικογένεια Νοταρά (γύρω στα 1480) γνώρισαν ακμή και φήμη.